De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Dat meldde de centrale bank donderdag na afloop van de zeswekelijkse beleidsvergadering.
De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.
De lage rente is een middel van de ECB in de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone. In dat kader koopt de centrale bank ook maandelijks voor tientallen miljarden euro’s aan schuldpapier op bij financiële instellingen.
Tot en met maart wordt maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties opgekocht en de ECB besloot vorige maand om de aankopen in de periode van april tot en met december voort te zetten voor een bedrag van 60 miljard euro per maand. Ook in die plannen werd donderdag niets gewijzigd.
De ECB mikt op een inflatie van net geen 2 procent. In december liep de geldontwaarding in de eurozone volgens een eerste schatting op van 0,6 naar 1,1 procent.
ECB-president Mario Draghi zei in zijn toelichting op het rentebesluit dat de stijging van de inflatie vooral komt door het herstel van de olieprijs. Afgezien van dat effect blijft de druk op de prijzen zeer beperkt, stelde hij. Overtuigend bewijs van een stijgende kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijzen van energie en voedingsmiddelen, is er in zijn ogen nog niet.
De Italiaan benadrukte dat de inflatie pas aan de doelstelling van de ECB voldoet als het herstel duurzaam en in de hele eurozone zichtbaar is. Bovendien moet de stijging van het prijspeil breder zijn dan de olieprijs alleen.
De ECB ziet nog altijd aanzienlijke risico's voor de economische groei in de eurozone. Die hangen volgens Draghi momenteel vooral samen met internationale ontwikkelingen.
Kritiek van Knot
Vorige maand zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank nog dat de ECB snel de massale opkoop moet gaan afbouwen. Knot, die als centralebankpresident ook in het ECB-bestuur zit, verwees in een interview met NRC Handelsblad expliciet naar de noodzaak van 'tapering', het geleidelijk afbouwen van de opkopen.
"Het is duidelijk dat we die taperingfase niet lang meer kunnen uitstellen", stelt Knot. "Of dit in 2018 gaat gebeuren? Ik heb geen kristallen bol."
Knot is al langer kritisch op het ruime stimuleringsbeleid van de ECB, dat mede heeft gezorgd voor de lage rentes op hypotheken en spaarrekeningen. Voordat de opkoop van obligaties begon waren de leenkosten voor burgers en bedrijven al sterk verlaagd, legt hij uit. "Het nóg verder omlaag brengen van leenkosten heeft dan beperkt toegevoegde waarde, maar flinke neveneffecten. Kijk bijvoorbeeld naar de huizenmarkt, waar de prijzen vrijwel alleen stijgen op basis van de lage rente."